keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Rahalla saa ja Miehet jotka vihaavat naisia

Kansakodissa ei mee hyvin. Sopivasti ruåtsin vaalien alla ja fasismin - taas - noustessa, katsoin nämä uudelleen. Rahalla saa! ja Miehet jotka vihaavat naisia - amerikkalainen versio on tietenkin vähemmän vitaali, niin kuin Wallanderin brittiversio. Vaikkakin sisältävät upeita oikeita näyttelijöitä. uusia tai tuttuja ohjaajia. Ja Trent Reznor on velho. Tälläkin vuosituhannella. Kovin on ahdistavia raidat, joitka porautuvat industriaalisti ja sieluun. Ja immigrant songin päivitys on hieno, ei ollenkaan väsynyt, osin vain naurettava kuin pienten peikkojen from the ice and snow kimeys kuin Spinal Tapissa, mutta toimii, perkele. Kirkuminen, kun Lisbeth kirkuu hississä. Raivo, pohjoisen ahdistus.

Kumpikin ruotsalaisia dekkareita rikoskirjoja joista on tehty elokuvasaaga, Milleniumista alun perin tv sarja. Lisbeth Salander on niin mainio hahmo, ettå!
       Rahalla saa! hienot ekstrat, kertoo hienosti ruotsalaisesta luokkataistelusta - tai taistelusta päästäkseen pappa betalar osaston jetset elämään jossa pitää puseron napitkin olla oikeanlaiset ettei ole maalainen tai tavis tai köyhä... Myös Hääkuvaaja on hieno elokuva luokasta.  
Stieg Larsson ja Tapaus Lisbeth

The Girl with the Dragon Tattoo (Swedish Version) - EkoTren [A Road to Nowhere] MV Jemina Staalo kirjaploki Stieg Larsson

Stieg Larsson Dekkarinetti, Tornio

Stieg Larsson viralliset sivut 
Stieg Larsson wiki Eva Gabrielsson wiki 

Expo tänään: Stieg Larsson 
Exposta lisää

Miehet jotka vihaavat naisia wikissä
Hela Sverige - Artister mot nazister ("All of Sweden – Artists Against Nazis" ):  linkissä

Goottityttö Lisbeth Salander on upea hahmo kantaaottavassa pohjoismaalaisessa dekkarikirjallisuudessa - ja laajemmaltikin. Nuori, kaltoin kohdeltu nainen nousee kostamaan... Mustaan nahkaan ja lateksiin pukeutuva Nemesis, koston jumalatar toimii hakkerina kuten MatrixinTrinity. Skandinaavisena hän on suoraa jatkoa sankareille Peppi Pitkätossu ja Ronja Ryövärintytär. On hänessä myös pikkusen niin ikään kansallissankari kitaristipeikko 
Dregeniäklin :) Ja Marilyn Mansonia ja Sid Viciousta... Ei hän täysin aukoton hahmo ole, itse olisin kirjoittanut Lisbethin selkeästi henkeen ja vereen kasvissyöjäksi, jopa sveduvegaaniksi ;) Ennen kaikkea hän ei olisi missään nimessä känynyt mäkkärissä - korkeintaan vain pommi-iskussa ja hirttämässä pellen.. Jos Lisbethin on pizzan lisäksi pakko syödä roskaruokaa hän kävisi tietenkinruotsalaisissa hampurilaispaikoissa. Koska kirjailija Larsson oli itse henkeen ja vereen humaani, humanisti, kommunisti ja omasi kaikki oikeat arvot, ja uskalsi kritisoida eriarvoista yhteiskuntaa, niin totta kai hän tiesi kuinka vastenmielisen historian mäkkäri omistaa - niin eläinten- kuin ihmistenkin oikeuksia ajatellen. Puhumattakaan kuinka mäkkärin lehmät ovat tuhonneet sademetsiä jotka ovat muutettu alueiksi joilla lehmät käyskentelevät ennen kuin ääliöt ne syövät. Ja vaikka kustantaja olisi kuinka ääliö tahansa, niin kirjailija ei saa antaa periksi, vaan pitää kantansa. 

Ennen kaikkea bi-seksuaalinen, juureton, yksin pärjäävä, ei oikeastaan kehenkään luottava asperger-tyttö ( milteipä autistinen ) Lisbeth on kaltoin kohdeltu, niin kotona, kuin tilastoissa joita eri instanssit keksivät. Ihminen ei ole sama kuin potilaskertomuksensa. Larsson osuu arkaan paikkaan kritisoidessaan kotomaatansa kansankotia - kuinka sote on myös täysin korruptoitunut. Jos Lisbeth on alun alkaen erinomainen hakkeri, hän olisi jo aiemmassa vaiheessa hakkeroinut itsenä esim. pankin, sossun yms tiedostoihin, eikä hänen olisi tarvinnut tehdä nöyryttäviä asioita - tämä olisi tietenkin ollut tylsää.. Vastenmielisimmillään Larsson paljastaessaan kuinka häiriintyneitä ihmisen mielenterveydestä päättävät ihmiset ovat. Ei tuo ole mitään uutta, suomessa lastenraiskaaja psykiatri sai jatkaa toimessaan - koska kaikki asiakkaat olivat AIKUISIA... hyi olkoon. Nämä tilastot ja ihmiskohtalot eivät oli pelkkää dekkareita, fiktiivistä viihdettä, vaan myös osin totta. Korruptiota sotessa - miten sitä aletaan tutkia? Suomessa käräytetään vain valelääkäreitä. Poliisien tekemät raiskaukset ovat myös osuneet silmään tilastoissa. Miten on tilastojen ulkopuolla?

Tärkeintä Lisbethissä on se, että hän pärjää. Mutta millaisilla muistoilla? Miten hän saa unta? Miten luottaa ihmisiin? Siksikö yhden illan suhteita?

On harmi, että Larssonin teossarja jäi kesken...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti