perjantai 5. syyskuuta 2014

Pimeyden ruhtinas - tositarina Draculasta


Drak eikun Dark Prince: The True story of Dracula, 2000]
kauhudraama kertoo oikean Vlad Seivästäjän brutaalin tarinan. Raakuus on brutaalin realistista, eikä yliluonnollista kauhua, kuten Stokerin lanseeraaman hahmon kierrätyksissä. Tätä rainaa markkinoidaan DVD:n kannessa lauseella
"Verinen kertomus himosta ja kostosta" .

     Sensuellia intohimoa ei paljoakaan nähdä, koska Vladin rakastettu Lidia on kuuliainen, alati hymyilevä, kokematon tylsimys, jota ensin isä juoksuttaa luostariin, sitten aviomies Vlad itse, jotta nainen saisin mielenrauhan. Vlad Dracula itse on tummanpuhuvan komea pitkätukka, jollaisena Dracula nähdään kai nykyaikana kuten Dracula 2001 filmissä, paitsi Pimeyden ruhtinaassa Vlad ei ole niin nössö, onneksi. Dracula on pelottava, rohkea, sankarillinen hahmo, josta ei tiedetä, onko hän Antikristus vai messias: Draculan synnyttyä taivaalle pämähti huonoja enteitä. Hui kauhistus.
     Ennustukset kertovat, että rauhaa julistava, tuhoava kylvävä pelastaja saapuu.
Elokuvassa eri kilpailevat uskontokunnat näytetään juuri niin vastenmielisinä korruptoituneina, vallanhimoisina laitoksina, jotka eivät välitä kansalaisista rahtuakaan. Juuri eri kirkkojen kuppakunnat pitävät Draculaa antikristuksena - koska pelkäävät valtansa romahtamisen. Kyseessä on länkkäreiden tyylinen kosto-teema: Dracula aikoo kostaa isänsä kuoleman. Isänsä, ylpeä Vlad Dracul murhattiin ja haudattiin elävältä. Leffa etenee kuten oikeussalidraamaa: vallassa olevat ortodoksiset vehkeilevät hiippapäät kuulustelevat Vladia kuin inkvisitiossa, ja Vladin tarina etenee takautumien kautta.

Kirottu antikristus

Vladin varhaisnuoruus on kertomaa karua: hänet ja nuorempi veljensä vangitaan sulttaanin toimesta. Tämä muslimi tykästyy Vladin pikkuveljeen Raduun. Nuorukainen Vlad karkaa tuon hartaan islaminuskoisen pikkupoikien raiskaajan vankilasta, tai Vladia autetaan karkaamaan.
Radu jää pysyvästi turkkilaisten liittolaiseksi, näin ollen hän on vähintäänkin maanpetturi. Toisin kuin Vlad, meidän sankarimme, joka mestauttaa juonittelevat aateliset, kunhan on kutsunut nämä ensin mässäilemään ja päihtymään linnansa saliin. Totta kai kyseessä on vaikeuksista voittoon -kaavalla toteutettu filmi, jolle löytyy kysyntää - ainakin näistä fanaattisimmista piiristä.
Vlad teki hirmutekoja koska hän tiesi, mikä valta pelon ja pellon kylvämisellä on. Palvelija kaataa viiniä, tietystikin punaista, Vladille pikariin, koska hän on piknikillä - edessään seivästetään hänen käskystä ihmisiä. Vlad ymmärsi pr:n päälle, mutta häntä ei nähdä hirviönä, joka silkasta ahneudesta tai häiriintyneisyydestään itsekkäin motiivein antaa teurastaa kansaansa. Ei hän mikään pyhimys ole, kuitenkaan.


"Etkö muistanut että minä olen kuolematon"
Vlad murhataan. Uskottu soturinsa suree. Vlad herää kuolleista. Ja jatkaa taistelua.
Turhan tiedon ruutu, faktoja elävästä kuvasta:
Vladin poika Vladista tulee uusi ruhtinas, joka kaksi vuotta hallittuaan mestautetaan - aatelisien toimesta. Kansalaiset toivovat yhtä että Dracula palaisi.
Vallankumous yö istukkansa, ja sitten oksentaa.
Dracula osiltaankin palasi Romaniaan
Nicolae Ceausescun vampyyrin muodossa.

Oliko tämä hyvä asia? Kun Ceausescu oli aikansa tyrannisoinut ja pitänyt sitten puhetta parvekkeelta kansalaisiin, alhaisiin hyväksikäytettyihin alamaisiinsa katsoen niin kansa oli valmis repimään hänet alas jalustaltaan ja repimään paljain käsin kappaleiksi.
Ceausescun julkinen teloitus, osa 2
Nicolaen pojasta kertoo urbaanihuhu, liekö tosi, että hän toimi kuten kotimaiset rocktähtipojat, eli pissi boolimaljaan.
Turhan tiedon ruutu, faktoja elävästä musiikista:
Kuuntele vaikka Fred, Marx, Engels & JungDracula ja pyhä Nicolae -musiikkiesitys 1990-luvulta.

  Pimeyden ruhtinas - tositarina Draculasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti