sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Kultit: Mestari, Martha Marcy May Marlene, Pahan jäljillä, Julma maa, Helter Skelter

Ja kaikki on heikun keikun: Helter Skelter, jossa varsin vakuuttavaa mansoilua. Ostin toissapnä uuden dvd.n Mestari uuten 3€. Muut kultit: World gone wild (1988), Martha Marcy May Marlene,  Pahan jäljillä sarja ( The Following, 2013). Eikä pelkästään kauhu, trilleri, draama tai doku käsittele kultteja, vaan myös huumori: Simpsoneiden 13. jakso 9.m kaudelta The Joy of Sect linkissä wikissä

Muita linkkejä: 
uskonto simpsoneissa wikissä englanninkielisessä wikissä mutta huom! popkulttuuri ei ole pelkkää uskonnollista aivopesua ;)
- Julma maa IMDb
Veden vuosi: Veden loppu, maailman loppu linkissäni
Julma maailma -triviaa, IMDB:
Pahan jäljillä ( The Following, 2013– ) IMDb 
- Pahan jälillä Romangoth 2 linkissäni

 
Mestari 

Pahan jäljillä Simpsonit  
World gone wild, 1988.
MARTHA MARCY MAY MARLENE Featurette: Cults
 Martha Marcy May Marlene Movie Trailer Official

Julma maa

Apokalyptisellä tundralla eteesi laskeutuu pirun komea, täysin valkoisiin pukeutunut milteinpä steampunk-klasinen kultinjohtaja Derek Abernathy ( häntä näyttelee ihan piraatti Adam Ant ) - tottakai tarjoat hänelle purkillisen harvinaista puhdasta vettä, kultaakin kalliimpaa, kuin näyttäen, että luotat tähän.. Että olet tervetullut, vieras.. Olemme harvinaisen kuivalla autiomaalla, ei ole satanut ainakaan 50 vuoteen. Ydinpommin jälkeisessä maailmassa, lähitulevaisuudessa, vesi on kortilla: kolmella vesikupongilla saa kolme purkkia vettä. Sivisaatio on hylätty, ja luonnonvarat, energia, polttoaineet, solidaariusuus, ja inhimillisyys vähissä. Tämä lapsellinen, juonikas maailmanlopun elokuva tarjoaa jo mainitun pirullisen pahiksen lisäksi kunnon sekopäisen sankarin Ethanin jota näyttelee niin ikään ihana ja alicecoopermaisen perverssi Bruce Dern. Kaikki on heikun keikun, ja Antin kulttijohtaja vetelee hihhuleille Helter Skelter -liturgiaa. IMDBn triviassa paljastetaan kuinka alkuperäisessä versiossa viitattiin vaarallisen kultin perustuneen hubbardin dianeticsiin, mutta skientologien lakiukot uhkasivat haastaa Apollo Pictures yhtiön, jolloin kaikki muutettiin, ja Adam Ant sitten "vain" mansoilee. Tämä jos mikä kertoo kuinka aivopestyjä ja aidosti vaarallisia hihhulit ja kultit ovat.

 Pahan jäljillä sarja ja Edgar Allan Poe The Following (2013) 

Pahan jäljillä sarjavaikuttaa hyvin vanhanaikaiselta. Kehäraakki hyllytetty alkoholisoitunut pumppuvikainen poliisi ( FBI-agentti Ryan Hardy) pyydetään nihkeästi apuun koska sarjamurhaaja James Carroll on karannut... Hardy on aiemmin yksinään saanut Carrollin nalkkiin... Sarjamurhaaja on äidinkielen professori, ja hurahtanut täysillä romantiikan kaudelle, ja eri toten herraan nimeltä Edgar Allan Poe. Ainakaan plaisussa avausjaksossa emme pääse synkkyyden syviin syövereihin, tulevassa, mitä lie. Vaikka professoori on suuri Poe fanaatikko, niin olisin halunnut sarjasta paljon ekspressivisemmän, ja vaarallisemman.. Pilotissa pyöritellään ainakin Kielivä sydän ja Musta kissa -tarinoita. Ja onhan siellä myös Korppi.. Olen myös kirjoittanut kuinka Poe runoudessaan ja novelleissaan palvoo kuollutta naista jalustalla, ja jaksossa kirjallisuuden opiskelija, nuori naurava nainen, tuleva uhri, lataakin listalle Lenore, Annabel Lee. Sarjassa tulkitaan Poen rinnastaa kuoleman kauneuteen, ja kuinka ekspressiivistä, elävää, hullua on taide... Hulluus taiteenlajina... Mutta sarjan murhat eivät näytä taiteelta, millään tavoin. " Poen mielestä taide on kaunista, eikä mikäään ollut kauniimpaa kuin kauniin naisen kuolema. " ja kauneuden sureminen kohottaa sielun korkeuksiin... Murha on taidetta - sanoi myös James Stewartin roolihahmo Hitchcockin filmissä Köysi... Yli-ihminen, Nietzsche, hitleri, natsit, ali-ihmiset ja huumorintajuttomat... Kuka on pystyvä murhaan... Numeromurhat elokuvassa soi Policen Murder By Numbers viisu: " Once that you've decided on a killing First you make a stone of your heart And if you find that your hands are still willing Then you can turn a murder into art "


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti