sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Twin Peaks viha ja rakkaus: Diane Keaton: Frankenstein

Minulla on ollut viha/rakkaus-suhde twin peaksiin, alkuunsa se oli viikon tärkein tv-hetki, jolloin okulaarit puhdistetaan, puhelinmenluuri pöydälle, ja tattina tv:n eteen jakamaan nautintoa. Vaikka videonauhurit oli jo keksitty, silti kukaan ei pillaa - kukaan ei spoilaa nautintoa, joka tullee pölhöpurkista - suoraan. Cliffhangereiden mestarityötä. Myöhemmin feministinä punkkarina ja ties minä sirkuspellenä se hirvitti, naisten alistaminen, varsinkin nuorten tyttöjen alistaminen vanhojen öijien seksiorjiksi. Vastenmielistä. Taannoin tuli nuorisoelokuva-doku Teen Spirit jossa Twin Peaksia ei mainittu - kun high schoolista koko ajan pinnataan. Kukaan ei kuuntele oman aikansa musiikkia, kaikenlainen teinikulttuuri puuttuu, ei ole punkkareita, jotka ajavat naisen ja eläimen oikeuksia - tässä pikkutytöt vain haluavat töihin kapitalistisen pömpelin tavaratalon hajuveisosatolle ja siitä "etenevät" huoriksi kasinoon. Lynch onnistui hyvon tonkimaan esiin paskaan idyllisisimmstä idyllisimmästä lintukodosta. Kapinaa ei ole? Paitsi Audrey, joka köyttää itsensä pankkiholviin kuin Koijärvelle.
      Great Northern - Suuri pohjoinen on puiseva hotelli, seinällä aivan kuin Veikko Vionojan teos. Ollaan kuin koko ajan ruumisarkun sisällä, elävältä haudattuna, vaikka rakastan metsää ja rakastan puita myös lämmikkeinä ja kirjan sivuina, niin twin peaksissa se ahdistaa. Jos metsään haluat mennä nyt..
     Mikä oli raja? Yliluonnollisen ja luonnollisen? Vanhan ja uuden tavan? Kanadan ja Yhdysvaltojen? Intiaanien ja valkoisten? Hyvä paha, sisäinen ulkoinen, salattu näkyvä... Mitä uni matka shamanismi demonit ovat? Enneunet hii haa. Mikä on satujen paha metsä? Valkoinen ja musta hökkeli / mökki / kilta. On stereotypioita ja niillä leikittelyä, kuten älykääpiön oloinen sihteeri jonka sukunimikin on moran. Katsotaan saippuaa vaikka omassa elämässä tapahtuu ihmeellisyyksiä.. kuten olikohan se majuri joka ei olekkaan vaikka uniformussa onkin niin ei ole jäykkä- eikä punaniskainen, vaan filosofisesti rauhallisesti puhuva ja itse asiassa paikallinen ufo-asiantuntija. Saippuasta ja kauhuromnatiikasta tuttu kaksoisteema: paha vaalea Laura ja kiltti tumma Maddy, joka on kuitenkin serkku, ei kaksoissisko.
     On shamanismia ja ristiinpukeutumista: Duchovny eli Salaisten Kansioitten Mulderi on tosi nätti mekossa. On kulttinäyttelijöitä vieraana kuten David Warner. Kahvia ja kirsikkapiirakkaa. Esimakua sarjamurhaaja-buumista.

        Twin Peaks viha ja rakkaus: Diane Keatonin ohjaama Frankenstein -jakso oli mainio kuunianosoitus Mary Shelleylle, Frankensteinin äidille, Maryn äiti taas oli feministien esiäiti, joka kuoli - tietenkin - synnytykseen. Myöhemmin Mary Shelleyn rakastajan runoilija Shelleyn runoa veivataan.. vastenmielinen naisenhakkaaja kuolaava örkki leo juoksee ulisten metsään, ja löytää Windom Earlen synkän mökin, hänet kuitenkin kutsutaan sisään ystävänä. Shelly myös kirkuu kun leo pyörätuolissa liikahtaa sanoen; Se elää! Hienoja Frankenstein -hetkiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti