maanantai 8. syyskuuta 2014

Robert Carlyle - hirviön kiristyneet kasvot

Ihana on Tittenlintuure ja Koodi 51
       Robert Carlyle on näytellyt monessa suosikkifilmissäni: Rahat ja henki!, Erämaa syö miestä, Trainspotting, Keskimaan cowboyt, Housut pois.... 
       Robert Carlyle - hirviön kiristyneet kasvot: Bondin arkkivihollisesta mietteliääksi, karismaattiseksi Hitleriksi.
       Menenkö taidekoulujen auloihin sen jälkeen kun on julkaistu, kuka pääsee sisälle ja kuka ei?
                                         Mutta hitler "pääsi" kirjailijaksi.

Pahuuden nousu (Hitler – The Rise of Evil, 2003) elokuvassa esitellään sisarentytär Geli, joka on naisihanne: nuori, pirtsakka neitsyt johon Dolf -sedällä (!) on perverssi suhde. Kaunotar ja hirviö todellakin - Geli kutsuu setäänsä hirviöksi. Peto haluaa ensin kahlita naisen, sitten hylätä tämän. Ennen kaikkea Hitler haluaa pitää ihailemansa tytön kultaisessa häkissään - suojellakseen tätä pahalta maailmalta. Niin ikään Eva Braun perii hänen osansa, tai ainakin melkein, Gelin tehtyä itsemurhan - johon Hitler tämän tietysti ajoi, kun ei antanut naisen karata - häntähän ei jätetä, vaan häntä totellaan nurisematta ja murisematta - tätä Hitler vaati niin naisiltaan kuin koiriltaan, kuin koko maailmalta samalla. Hehkeä nainen Eva, mutta silti samalla jotenkin viaton (hyvin näytellysti?) on kuin Päivänsäde uudessa valkaistussa ja singlatussa tukassaan ja vaatteissaan jotka toistavat beigen, kerman ja kyyhkysenharmaan yhtä aikaa rauhoittavia, mutta huomiota herättäviä sävyjä. Varsinkin kun Carlylen esittämä Hitler on pukeutunut hyvin tummiin sävyihin mm. paksua palsaa, viiksiä ja otsatukkaa myöten kuin Menninkäinen.

                                                                *

Hitler jumaloi kuollutta naista jalustalla - eihän Geli ehtinyt kasvaa omilla aivoillaan ajattelevaksi naiseksi, vaan kuoli traagisesti kuin jokin preussilainen, tai paremminkinteutoonien mytologinen, puhdas sankaritar. Heiverö Hitler kyyhottää ummehtuneessa huoneessa nurkassa istuen, ja hiplaten silkkistä alusmekkoa; hän haluaa säilyttää tuon Gelin huoneen koskemattomana.

Huvittavaa kyllä - siis ironista: Berliinin Koorl -oopperassa mahtipontisissa puitteissa pidetään väliaikaiset valtiopäivät. Katsoja odottaa elokuvalta yleensä rakkaustarinaa - koska silloin ihminen on haavoittumaisillaan.
                                                                *

Minä leikkaan dokumentteja. Harmillista kyllä - joudun käyttämään vanhoja nauhoja, joiden alkuperäinen ääniraita kuultaa vastanauhoitetun kuvan päälle, ja niin kuvassa Hitlerkorskuaa kättään sojottamalla, mutta silti sujuvasti suomea puhuen pakarajumpasta -- yy kaa ja näin ja näin, ja vielä --. Minun pitäisi saada uutta materiaalia.

Tässä roolissa kiinnitin huomioni Robert Carlylen hillittyyn (?) raivoon sarjasssa Fitz ratkaisee:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti